Domborítás  -  embossing
2016. április 18. írta: Babion

Domborítás - embossing

Domborítás – embossing

 

Ha hímzést vagy horgolást vasalunk, biztos sokan rácsodálkoztak már a vasalóruhán megmaradt szép benyomódásra, ami egy negatív dombormű.

Aki nem szeret kísérletezni, az jobban teszi ha most elmegy egy „kreatív” üzletbe, ahol vásárol domborító sablont, vagy mindjárt egy Sizzix gépet, amellyel csak néhány tekerés és kész is a hibátlan domborítás. Több millió ember a világon megveszi ugyanazt a sablont és csinálják vele ugyanazt a mintát. De valóban ez a kreatívitás?

domboritas_00.jpg

Egyedi és egyedülálló alkotást csak mi magunk tudunk létrehozni. Nem olyan bonyolult technika ez, túl sok minden sem kell hozzá. Ha elsőre nem sikerül, az nem kudarc, hanem a tanulás folyamata. Minél többször készítünk bármit, egyre jobbak leszünk benne, jobban meglátjuk az összefüggéseket, amikkel bővül a tudásunk.

Névjegykártyához kivágunk néhány 9 x 5 cm-es téglalapot keménypapírból, ha akarjuk precízen berajzoljuk a vágás helyét, de enélkül is menni fog. Tartósabb ha műanyag lapból készítünk sablont, (másra is használható) erre bármilyen egyenes lapocska megfelel, akár a régi röntgen felvételünk is. Ez utóbbi nem fúrható (kipróbáltam!) de sniccerrel könnyen vágható.

domboritas_01.jpg

domboritas_02.jpg

Nagyobb méretű, képeslaptól a faldekorációig (hűtőszekrény doboza) bármilyen kivágható anyagból készült sablonokkal kísérletezhetünk.

Rajzoljunk egy egyszerű mintát, vagy nézzünk ki egyet netről a több milliárdnyi közül, arra ügyeljünk, hogy ne jogvédett rajzot használjunk! (Rembrandt  vagy Leonardo már nem fog perelni :) )

 Ha kemény kartonból vagy műanyag lapból vágjuk ki: domborítható minta, ha vékony gumi vagy szivacslapból:  akkor nyomda.

Fémdomborításhoz a tejfölös doboz fóliája, sűrített tej, pizzakrémes tubus tisztára mosva. (akit nagyon zavar a felirat, finom csiszolópapírral eltüntetheti) Sörös, üdítős doboz fémpalástját csak erőskezűeknek ajánlanám (vagy az én kezem túl gyenge már).

domboritas_04.jpg

Ezekhez nem feltétlenül szükséges sablon, elég ha rárajzoljuk a mintát, itt úgyis mindkét oldalát megdolgozzuk. Egy papírra ki is nyomtathatjuk, vagy felrajzoljuk a kívánt mintát, amit a hátoldalra ragaccsal (Blutack) vagy celluxszal rögzítünk, hogy el ne mozduljon. Kifogyott golyóstollal erősen átrajzoljuk, majd a papírmintától megfosztva a kiemelendő részeket kezdjük domborítani,nagyobb fejű domborítóval.  A színoldalára fordítva a golyóstoll hegyével a domborulatok mellett bemélyítjük. Közben mindig figyeljük ahogy alakul, ahol kell újra rámegyünk. Nem olyan lényeges, de érdekes hatást érhetünk el, ha a színoldalon a golyóstollal bepontozzuk a mélyedéseket.

domboritas_03.jpg

Egy kis kedvcsináló videó:  

A bejegyzés trackback címe:

https://pergamano-horgolas.blog.hu/api/trackback/id/tr548640124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása